Как се крадат милиони от Българската Православна Църква?От време на

...
 
Как се крадат милиони от Българската Православна Църква?От време на
Коментари Харесай

Как се крадат милиони от Българската Православна Църква?

 

Как се крадат милиони от Българската Православна Църква?От време на време по малките екрани се появяват умилителни репортажи за това по какъв начин някой несретник е отмъкнал касичка с дарения за следващия храма със суми от порядъка на 80-100 лв.. И дума обаче не се чува за същинското плячкосване на българската черква, което продължава към този момент няколко десетилетия, регистрира „ Уикенд “.

Най-тъжното и мерзко е, че то се реализира основно от водещи митрополити и значими фактори в БПЦ. Историята, която описваме по-долу, е единствено един дребен щрих към финансовите безобразия, които се случват в епархиите, на инат на осмата Божа заповед – „ Не кради ”.

Как се крадат милиони от Българската Православна Църква? (РАЗСЛЕДВАНЕ) 27.05.24 12:27 Тайван записва приближаването на 21 самолета и 15 китайски кораба 27.05.24 12:19 Почина някогашният шеф на БФС Стефан Капралов 27.05.24 12:15 Мъж, удари и посегна на лекарка при опит да му помогне след злополука край Димитровград 27.05.24 11:37 Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София е най-обикновенна говорилня 27.05.24 11:37

Покойният Сливенски митрополит Йоаникий и неговите подчинени са измислили по какъв начин да заобиколят устава на БПЦ, който не разрешава търговията с църковни парцели. Митрополията като най-голяма по-площ в страната държи лъвския къс от църковното имане. В нейните граница попада цялото Южно Черноморие – от Обзор до Резово. Наред със стотиците хиляди декари ниви и гори, епархията е притежател и на значително апетитни терени в курортните градчета.

Заради неспособност да ги изтъргуват непосредствено, църковните отци са се изхитрили да ги дават чартърен – за 50 години и то постоянно на алегорични цени. С контракта върви и правото за застрояване. Така за църквата остава вярата, че след половин век може да си върне терените, а в това време би трябвало да заплаща налозите за тях. Остава да забележим дали новият Сливенски митрополит, чието име би трябвало да стане ясно в събота, ще изгони търговците от храма и постави завършек на съмнителните схеми с църковно имущество.

Проверка на „ Уикенд ”, която няма искания да е изцяло изчерпателна, откри най-малко няколко покупко-продажби, които по никакъв начин не наподобяват преференциални за БПЦ. Последният, сключил договорка със Сливенската митрополия, е предприемачът Кристиян Киров, за който в Бургас вървят клюки, че е непосредствен до хора от някогашните силови групировки. През март предходната година неговата компания „ Ворик финанс мениджмънт ” подписва контракт за 50-годишен наем на имот от 4 декара в парк Росенец край Бургас. Теренът е част от екологична зона, само че духовниците прозорливо са си извадили позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда, че може да се строи върху него.

Срещу платените 200 000 лева Киров получава право да вдигне 12 първокласни вили и прилежащата към тях инфраструктура. След като наливането на бетона завърши, предприемачът има избор – да дава къщичките чартърен или да ги продаде. И в двата случая облагата му е обезпечена. Най-малкото тъй като платените от него пари за църковната земя са в пъти под пазарните.

Наша инспекция сподели, че цените на прилежащи имоти в парк Росенец са много по-високи. За парцел с повърхност 1.5 декара, или на половина от този на БПЦ, притежателят желае 220 000 евро. Съседен имот, който е три пъти по-голям от църковния, е с цена 2,5 млн. евро. Явно тези разгласи не са известни на духовниците, или както опозиционно настроени свещеници от Сливен настояват, действителната цена е надалеч по-висока, само че вместо в църковната каса, парите са напълнили нечие чекмедже.

Кой обаче е Кристиян Киров, уредил се с сходна договорка вид „ кон за кокошка?! За него се знае, че е някогашен дознател в РПУ Несебър. Кариерата му в Министерство на вътрешните работи е къса, напуща, с цел да се отдаде на огромната си пристрастеност – джетовете. Някак апропо, около водните спортове, ексченгето съумява да завърти и мощен бизнес. Буквално за няколко месеца Киров записва десетки компании, с чиято помощ овладява най-апетитните бизнес браншове по южното Черноморие. Под негов надзор внезапно минават голяма част от атракционите на плажа в Слънчев бряг – джетове, корабчета за разходки, заведения и нощни заведения.

Както е известно, Северният и Централният плаж в Слънчев бряг се държат на концесия от някогашни фрагменти на ВИС-2 и СИК. Добре облечените предприемачи нямат навика да преотстъпват доходните бизнеси по плажните линии на инцидентни хора. Освен, в случай че не са техни подставени лица, каквито клюки има за Кристиян Киров в Несебър.

Църковният строител Киров е овладял и погребалния бизнес в Бургас, където мощни ползи, въпреки и през подставени лица има Димитър Желязков-Митьо Очите. Той е притежател на скандалната организация „ Свети Архангел Михаил ”, чиито способи на работа са типично мутренски. Грозните практики на неговите чиновници нееднократно са предизвиквали кавги в Бургас.

Преди няколко години погребално бюро „ Св. Архангел Михаил ” нашумя около кражбата на тялото на 16-годишния Костадин Джардов, който е прегазен на пешеходна пътека.

Оказва се, че в извиканата кола за спешна помощ пътува и чиновник на организацията. Минути след аутопсията тялото на детето е изнесено от моргата от сътрудника и трансферирано в частна хладилна камера. За шок на родителите на Костадин, от „ Св. Архангел Михаил ” отхвърлят да им предадат тялото преди да платят такса от 1300 лв.. Какво от това, че в никакъв случай не са желали услугите на погребалната организация?!

Подобна грозна история се разиграва и с умряла на плажа украинска туристка. Още с идването на служителите на реда, на мястото се оказва и чиновник на „ Св. Архангел Михаил ”. Напук на всякаква правила, натрупа на дамата е спретнат от погребалния сътрудник и откаран в незнайна посока, до момента в който правосъдният доктор в болничното заведение го чака за аутопсия, каквато е наложителна по закон.

Два дни по-късно околните на умрялата жена се оплакват пред медии, че тялото и е изчезнало. В последна сметка натрупа се намира, откакто роднините заплащат солидна такса на траурната организация.

Въпреки свадите, бизнеса на Кристиян Киров продължава да се разраства. С това и контактите му във властта. Днес сестра му Мариела е общински консултант в Бургас от партията на Стефан Янев „ Български напредък ”. Интересно е, че Кристиян и Маринела са съумели да затворят цикъла. Тя е шеф на дом за остарели хора, а той – траурен сътрудник.

Други облажили се с църковни парцели на ниски цени са с надалеч по-солидни биографии. Като кредитния милионер Георги Агафонов да вземем за пример. Позабравеният през днешния ден ексбанкер, политик и бизнесмен и сътрудник Здравков от Държавна сигурност, е измежду най-влиятелните мъже в страната през 90-те години на предишния век.

В началото на прехода Агафонов става главен акционер в появилата се безусловно от нищото банка „ Славяни ”. Трезорът през 1996 година банкрутира, а против Агафонов са повдигнати обвинявания за разпределяне на необезпечени заеми. По делото стана ясно, че 5 от неговите компании са прибрали над 491 млн. остарели лева, а с лихвите нанесената на банката щета е за над 2 милиарда лв..

Подобна орис в ония години имаха и още десетина частни банки, само че както е известно, нито един от притежателите, все сътрудници на Държавна сигурност, по този начин и не е наказан за заграбените милиарди левове от инвеститори и държавни компании.

След като е оправдан изцяло, Георги Агафонов продължава да уголемява бизнес империята си. Помощ за това му оказва и Българската православна черква. Връзките сред кредитния милионер и БПЦ са още от началото на века. През 2007 година благодарение на Варненският митрополит Кирил, който също лъсна като сътрудник на Държавна сигурност, Агафонов съумява да се уреди с право на градеж върху 14 дка църковен парцел в местността „ Траката ” край Варна.

Обезщетението, която олигархът заплаща на църквата, е неведнъж по-ниска от пазарната. Въпреки мощните митинги на епархийски съвет, дядо Кирил съумява да прокара скандалната договорка, а върху златния терен Агафонов подвига хотелски комплекс наименуван гръмко „ SPA – духовно – просветно – рехабилитационен център Света Анна ”.

Връзките на Георги Агафонов-агент Здравков с БПЦ очевидно не са прекъснали и след мистериозната гибел на дядо Кирил. През 2022 година олигархът към този момент е насочил погледа си към парцелите на сливенската епархия. Митрополит Йоаникий, който също лъсна като сътрудник „ Кирилиевич ” на Шесто ръководство на Държавна сигурност, даже си разрешава да наруши устава на БПЦ, поставяйки подписа си под договорка за продажба на църковни парцели.

В случая не става дума за буренясала равнища в някое затънтено селце. Фирмата на Агафонов „ Ем Джи пропъртис ” безусловно е блъснала огромния джакпот за сметка на Сливенската епархия. От документите по договорката излиза наяве, че против скромните 500 000 лв., предприемача става притежател на стотици парцели с обща повърхност 3362 дка.

Терените са все на атрактивни места – част от тях в Бургас, а останалите – в парк Росенец, рибарското населено място Ченгене Скеле и край плаж Отманли. Както към този момент посочихме нагоре, пазарните цени на парцелите в парк Росенец са стотици хиляди евро на декар. Подобни са и в останалите вилни зони към Бургас, където са останалите някогашни към този момент църковни земи.

По калкулации на брокери, действителната цена на изтъргуваните от Сливенската митрополия 3362 декара е десетки милиони левове. Ударилият кьоравото при договорката с БПЦ олигарх към този момент е почнал да осребрява новопридобитите терени, сподели наша инспекция. През последната година за част от тях към този момент е задвижена процедура по вкарване в регулация, с което да стане допустимо и застрояването им.

С изключение на Георги Агафонов, Сливенската митрополия не си е разрешавала да продава други свои парцели в нарушаване устава на БПЦ, настояват нашите източници. Това не пречи през последните години да са написани още куп покупко-продажби за 50-годишен наем на атрактивни имоти.

Благодарение на платените към църквата алегорични суми, предприемачи с верните контакти съумяват да вдигнат хотели в Обзор, Свети Влас и други морски градчета. Върху църковни ниви пък са издигнати фотоволтаични централи. И това са единствено формалните покупко-продажби. Свещеници разкриват, че Сливенската епархия е притежател на десетки хиляди декари земеделска земя. Огромна част от нивите в никакъв случай не са давани публично под аренда, каквато е нормалната процедура.

„ Това въобще не значи, че пустеят. Парите се дават под масата, а хората на дядо епископ се вършат на разсеяни ”, разясняват миряни от Сливен.

Източник: narod

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР